Det hände 2015

Årets verksamhet är nu avslutad 

Styrelsen vill tacka alla våra medlemmar som deltagit i våra träningar och spelningar.


Till alla vår sponsorer och kunder vill vi säga ett stort TACK! Era bidrag och uppdrag betyder mycket för vår verksamhet!


Vi hoppas på ett gott samarbete även nästa år så vi kan få bjuda er på trevlig musik.


Till Er Alla:  EN GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!


Det är stor nöd runtom i världen. Som ett stöd i dessa svåra tider har Dragspelsklubben skänkt 4 000 kr till Läkare Utan Gränser. Vi hoppas och tror att pengarna kommer till stor hjälp.

 

_________________________________________

Torshälla Julmarknad 6 december 

Våra dragspelsgrupp Sméhalverna trotsade regnet och åkte till marknaden för att spela. Men regnet gjorde det omöjligt att vara utomhus. Vi fick i stället spela i entrén till COOP där åhörarna fick höra varierad musik som varvade Evert Taube med diverse jullåtar. Stämningen var hög trots busvädret.

_________________________________________

Julfest 5 december 

Klubben ordnade en trevlig julfest i klubblokalen. Ett 40-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan och hade en mycket trvlig kväll! En traditionell julbuffé serverades med sill, skinka, revbensspjäll, korv, köttbullar och annat gott. Underhållning bjöd vi upp till själva i form av spontana framträdande. Mycket härlig musik av olika typer och med oväntade grupperingar.


_________________________________________

Julmarknad Radermachersmedjorna 28-29 november 

Våra dragspelare Ann-Marie och Karl-Erik spelade jullåtar tillsammans med tomten som ledde dansen runt granen. Trots att det var blött och grått var det många som deltog.

Det var 3:e året i följd som vi genomför detta.


________________________________

DRAGSPELSFROSSA I STRÄNGNÄS 29 oktober


Höstens stora evenemang är nu genomförd!  Ca 255 personer hade bänkat sig i Thomas Arena för att njuta av härlig dragspelsmusik.


Göran Axelsson inledde evenemanget med en egenhändigt specialskriven låt. Den alltid lika gode "Glade Glenn" lotsade oss sedan genom konsertens alla artister/grupper och deras låtar.


Vi vill tacka alla artister och grupper för deras förnämliga framträdande och inte minst den alltid lika go'a publiken! Utan Er hade detta inte blivit någon succé!

Ett stort tack även till våra sponsorer som bidragit!


Jag tror vi kan lova att vi återkommer fler gånger! STORT TACK TILL ER ALLA!

____________________________

Världskulturdagen 2015-09-26


Vi hade nöjet att spela utanför Stadsmuseet på Munktellområdet. Vädret var härligt.

________________________________

Sommaren är slut?


Det tror i alla fall PRO i Väsmanland. Dom hade traditionsenligt avslutning vid PRO-stugan i Kvicksund den

26 augusti. Ett 70-tal seniorer hade bänkat sig för att lyssna till oss Smedbälgare. Musik från dragspel och sång från vår gittarist Olavi och bassist Ejnar varvades med allsång som fick publiken att lysa upp.

Kaffe med dopp smakade mycket bra och lotterierna gick åt som smör i solsken.

Vi är enormt roligt att spela för en så glad publik! Vi fick inbjudan att spela även nästa år. Det är en mångårig tradition för oss så vi är väldigt glada att få återkomma.

________________________________

2015-07-25 LaGaylia Frazier


Vilsta Sporthotell/Restaurang arrangerade Vilstafestivalen, där huvudnumret var den kända amerikansk-svenska  schlager- och jazzsångerskan LaGaylia Frazier. Hon har bl.a deltagit i melodifestivalen och sjungit med Putte Wickman och Robert Wells.


Innan hennes konsert spelade först Smedbälgarna med Ari Haatainen som spelledare.

Därefter uppträdde Ari med gitarrist.


Störtregnet skrämde bort publiken, men den lilla skara som trotsade vädret fick en högklassig och blandad underhållning, som fick gott betyg av arrangören.

________________________________

Värnamo 2015 vecka 30


Även detta år har 5 klubbmedlemmar åkt på fortbildningskurs i dragpel. Det är elfte året i rad som Börje Wessman, Pasi Pasanen anordnar har en kurs i Värnamo. Numera har lärarstaben utökats med Magnus Jonsson. Hela folkhögskolan är hyrd och 50 deltagare gnuggas i dragpelandets konst. Under kvällsfikat passar deltagarna på att underhålla varandra. En av kvällarna spelade deltagarna från Eskilstuna. Gruppen fick fina omdömen efter framträdandet.


Reportage

________________________________

Enköping 2015-07-18


Klubben brukar besöka några av dragspelsstämmorna i vår närhet. Den här lördagen besökte vi dragspelsstämman i Enköping. Som vanligt väldigt trevligt och den välkände Glade Glenn var konferencier och gladde publiken.

__________________________________

Gamla dragspel


Scenknuten har två gamla dragspel, ett Ranco Antonio Vercelli och ett Hagström Granesso -58. Se bilder. Finns det intresse kontakta


Kjell Loven

070-6394207


_____________________________________ 

SMEDRAGET 2015! Det blev en superdag! SE EGEN SIDA!   MASSOR AV BILDER I GALLERIET!


Styrelsen och arbetsgruppen ber att få tacka alla grupper och artister som kom och gjorde dragspelsstämman till den fest det blev! Allt under ledning av Glade Glenn Sundberg som så galant styrde oss rätt.


Tack vare det fina vädret fick publiken en heldag med mycket musik och även möjlighet att dansa på kvällen.


Vi tror oss redan nu kunna utlova en ny dragspelsstämma nästa år. Vädret kan vi inte styra över men musikutbudet blir bra!


**********************************

Vi sålde ett antal lotterier. Några vinster blev inte uthämtade.

Vinster kan avhämtas efter samtal med Bertil Stjernefors, 073-975 02 87.


Följande vinster är inte hämtade:

Grön lott serie C nr 19 och 2.

Grönrandig lott serie N nr 161.

Vit lott serie F nr 66 och 70.

Rödprickig serie M nr 131.

Gul lott serie O nr 51.

Lila lott serie P nr 74 och 46.


Vinster som ej avhämtats före 1 september tillfaller lotteriet.


Vi tackar alla sponsorer som bidragit.


Dragspelsnytt reportage

Eskilstunakuriren har gjort ett reportage.


SVT Sörmland har ett videoinslag. Här är en länk (så länge den nu fungerar)


http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sormland/ny-generation-folkmusiker-pa-smedraget

_____________________________________

Midsommarfirande 2015-06-18

Vi hade nöjet att spela på midsommarfirande på Måsta Äng i Slagsta och Palatzet i Skiftinge. Vi hade ett gäng ungdommar som dansade runt en midsommarstång till de traditionella låtarna. När den delen var klar spelade vi en rad andra låtar. Några allsånger aktiverade deltagarna som deltog med stor iver. Sådana här spelningar gör vi gärna. Jättetrevligt!


Eskilstunakuriren gjorde ett reportage.


_____________________________________

Avliden medlem

Åldern tar ut sin rätt. Ännu en av våra mångåriga medlemmar har lämnat oss. Willy Hansen var en duktig och hängiven gitarrist som glatt oss under många år. Vila ifrid.


Minnestext

_____________________________________

Nationaldagen 6 juni

Gruppen Sme'halverna åkte till Bjursås dragspelsstämma. Traditionsenligt bjöds det på regn, men humöret var på topp. Vi åt kolbullar som är en tradition av Bjursås dragspelklubb.


Gruppen Finstämt åkte till Aspö utanför Strängnäs där vi spelade vid nationaldagsfirandet. Det har blivit en tradition sedan flera år. Det var trevligt trots regnskurar

Vid Aspö

_____________________________________

Världsmiljödagen 5 juni

En grupp spelmän deltog från scenvagnen som hade placerats på Fristadstorget. En annorlunda spelplats!

_____________________________________

Föreningsdagen 24 maj

En dag då föreningar i Eskilstuna kan visa upp sig på Radermachersmedjorna. Smedbälgarna var naturligtvis där.

_____________________________________

Vårfest 9  maj

27 personer hade anmält sig till vårfesten. Vi fick en mycket trevlig kväll. Klubbens festvärdinna Gunnel Forss hade som vanligt fixat till god mat och dukat trevligt. Förutom den goda maten spelade vi själva och ordnade ett lotteri.


Kvällens överraskning var 2 ungdomar från musikskolan. Oskar Forsström på piano och Freja Viks Rydell som spelade fiol. Dom var "bara" 14 resp 15 år men spelade fantastiskt bra! Alla var begeistrade och njöt av deras underbara framträdande. Sådana ungdomar vill vi se mer av! Välkomna tillbaka!

_______________________________________

2015-04-30 Skiftingeskolan

Åk 2 och 3. Blandade elvgrupper gjorde att även åk 3 var med när Ann-Marie och Karl-Erik gästade skolan.


_____________________________________

Skultuna 25 april

Gruppen Smedbälgarna gästade denna stämma.

_____________________________________

STÄMMA I SÄTER 28 MARS

Traditionsenligt embarkerade vi en buss för gemensam resa med respektive till trivsamma Säter. 29 personer hade anmält sitt intresse. Det blev både scenframträdande och dansmusik. Det var grupperna Sme'halverna och Smebälgarna som framträdde. Och naturligtvis lyssnade till alla andra duktiga musiker och deras musik.

_______________________________________

2015-03-24 Träningsskolan Ärsta

Några elever satt på golvet och några i sina specialstolar vid sina assistenter. Vilken glädje som mötte Ann-Marie och Karl-Erik när de började spela!

Alla var mycket engagerade i sångerna och använde gärna egna rörelser därtill. Här blev repertoaren något annorlunda än vid tidigare besök. Vi var välkomna tillbaka.

_______________________________________

2015-03-24 Ärstaskolan

Åk 2 Åter ett fint besök när Ann-Marie och Karl-Erik besökte skolan. En av eleverna berättade att hans farfar hade ett litet dragspel till honom. Han skall anmäla sig till dragspel.

Ann-Marie och Karl-Erik visste att även träningsskolan fanns där och ett besök bokades in samma dag.


_______________________________________

2015-03-22 Skogstorpsskolan

Åk 2 Här blev också ett inspirerande besök för Ann-Mari och Karl-Erik. En av eleverna berättade att hon kom från Frankrike, vilket gav oss tillfälle att spela Lätt Musett. Frågorna var många en av eleverna hade glädjande nog redan anmält sig till musikskolan och önskat dragspel.

________________________________________

Dragspelsbesök på skolor 2015-03-20

Melker i årskurs 3 på Lundbyskolan spelade själv och tillsammans med Ann-Marie och Karl-Erik två melodier för alla elever i årskurs 2. Vilken fin kille! Sedan presenterades dragspelets olika funktioner och möjligheter.

Eleverna fick tillfälle att sjunga sånger till ackompanjemang av dragspelen. De som önskade fick provspela våra instrument.På eftermiddagen fick vi tillfälle att även göra ett liknande besök på Kjula skola.

Det blev besök både i årskurs 1 och årskurs 2.

I årskurs 1 gick Ann-Maries barnbarn Jacob. Jacob stog framför klassen och sjöng Luffarvisan medan Ann-Marie och Karl-Erik spelade.

Både elever och personal visade stort intresse och mycket glädje av våra besök.

Det gladde oss verkligen!

________________________________

NAVIGATÖREN 2015-03-18

Ånyo fick spela för en grupp aktiva personer. Det var allsång där alla verkligen levde med. Även gymnastiska övningar till toner av Hatt och schal och paraply. Fullt ös!

Allt under ledning av Ann-Mari. Vi ser fram emot att göra om detta.

Vårtecken!

Tussilagon i backarna står

2015-03-15


_______________________________________

2015-03-14 Stålforssskolan

Ann-Marie och Karl-Erik närvarade vid instrumentinfo hos dragspelsläraren Lars-Åke Gustavsson

_______________________________________

KONSTMUSEET 2015-03-13

Vi hade en trevlig spelning på konstmuseet i Eskilstuna. Tyvärr var det en ganska liten publik. Kan det bero på att det inte var annonserat ordentligt? Denna spelning var en del av Dragspelsåret 2015 som vi genomför i samarbete med Kultur och Fritid. Hoppas att kommande spelningar blir mer välbesökt.

Vi passade på att besöka utställningarna på museet. För den del av oss var det första gången vi var där.

______________________________________

DRAGSPEL 2015

Benämningen är ett samarbetsprojekt mellan Smedbälgarna ock Eskilstuna kommuns Kultur- och Fritidsnämnd. Avsikten är att slå ett slag för instrumentet dragspel och dess musik. Det är ett levande kulturarv som vi vill föra vidare till kommande generationer.


Dragspel 2015 innebär även att föra ut musik på dragspel till nya mötesplatser och arenor för att möta vår publik i olika sammanhang.


Därföt är syftet med Dragspelsåret 2015 att förändra - förbättra synsättet på musik på dragspel och instrumentet som sådant.


Vi har därför ett antal spelningar på för oss nya arenor.

___________________________________

WESTERQWARN

Den 13 februari var det vårpemiär på  Westerqwarn. Smedbälgarna var där och spelade. Stämningen var som vanligt härlig och gemytlig. Hallstahammars dragspelklubb uppträder med bravur som vanligt. Vi fick också lyssna till en kvartett damer som kallade sig Stella. Dom sjöng barbershop så hela salongen satt på helspänn. Verkligen njutbart!

_____________________________________

ÅRSMÖTE TISDAGEN DEN 10 FEBRUARI

Årsmötet bjöd inte på några överaskningar. Ett trettiotal medlemmar hade mött upp. Ordförande Lars Holm ledde mötet. Som vanligt snabbt och effektivt.


Styrelsen omvaldes och även de flesta övriga uppdragen besattes med samma medlemmar som tidigare. Den 18 oktober 2014 hade vi en jubileumsföreställning där vi firade 40 år. Efter föreställningen var det festmåltid för alla medlemmar. Det var hellyckat och ordförande tackade alla som bidragit till den lyckade föreställningen och festen.

Det ekomiska resultatet för året var inte bra. Ordförande presenterade planerna för det kommande året och uppmanade alla att efter bästa förmåga bidra med att skaffa spelningar och sponsorer. Lars avtackade mötet för det gångna året och avslutade mötet.

Efter mötet bjuder klubben på fika.

__________________________________

2015-02-10 Edvardslundsskolan

6-åringar

Ann-Marie och Karl-Erik informerade och visade dragspelets olika funktioner.

Barnen fick sjunga sina sånger till ackompanjemang av dragspelen.

Vi underhöll med några typiska dragspelslåtar.

Alla som så önskade fick provspela våra instrument.


__________________________________

2015-01-15 Edvardslundsskolan

Julgransplundring tillsammans med alla 6-åringar.

Ann-Marie och Karl-Erik spelade jullåtar och ring-lekar.

Välkomna till år 2015

Vi tackar alla vår medlemmar och dom som gillar oss för det år som gått.

Vi har nu ett nytt spännande år framför oss. Ett i mycket oskrivet blad. Men några saker vet vi.


Vi hoppas kunna arrangera ett "dragspelsår" i samarbete med kommunen. Hur vet vi inte än men avsikten är att det ska märkas. Vi har en arbetsgrupp som jobbar med detta. Har du någon önskan eller synpunkt kan du skicka det till ordförande i gruppen. 


Vi kommer att genomföra vår 17:e dragspelsstämma Smedraget i Vilsta lördagen den 27 juni.Vi har ännu inte bokat in så många spelningar. Vi vill komma ut ock spela på många ställen! Om du kan hjälpa oss att ordna en spelning vid något årsmöte, kalas eller liknande så är vi mycket tacksamma.


I övrigt får ni följa oss här på hemsidan.

Vi ska fortsätta göra vårt bästa att ge er bra information här på vår hemsida.


Vi arbetade om vår hemsida förra året. Men vi har inte fått några rekationer på om den är bra eller inte. Även det som är bra kan bli bättre. Så hör av er och tala om vad ni tycker. Skriv till webmaster