Det hände 2013

DETTA HÄNDE UNDER ÅRET 2013

Vi har juleljus i alla våra fönster i klubblokalen. Med detta vill vi bidra att lysa upp den mörka årstiden

vi befinner oss i. Och som ett symboliskt tecken att vi vill sprida ljus, värme och skön musik till alla våra medmänniskor!


Ett varmt tack för det gångna året till alla medlemmar, våra duktiga och flitiga musikanter med sina ambitiösa spelledare.


Stort tack till styrelsen för ett gott samarbete under 2013.


Julfesten blev en värdig avslutning på ett händelserikt år. Varmt tack till vår

ambitiösa festgrupp för en synnerligen underhållande och välarrangerad afton.


Med en önskan om God Jul och Gott Nytt År!


Lennart Mild, ordförande


2013-12-14 JULFEST

Hela 52 personer kom till vår festprydda lokal och åt god julmat och hade väldit trevligt tillsammans och njöt av underhållning.

Medan vi samlades fick vi lyssna till härliga toner framförda av gruppen Finstämt. Efter maten fick vi lyssna till körsång av Bertil Stjernefors tillsammans med sångarkamraterna Holger Peterson och Leif Jansson från KFUM-kören. Härlig skönsång som alternativ till dragspelstonerna. Stort Tack! Bertil hade också ordnat med lite frågesport om gamla låtar. Fint initiativ som vi tackar för. Dragspelsmusik bjöds vi på av bla. Gerhard Eriksson och Gudrun Lindsten. Stig-Erik Dahlin och Berit Lorentzon bjöd traditionsenligt på några låter. Några medlemmar av stora gruppen Smedbälgarna spelade ett par låtar och för ovanlighetens skull hade vi vår storsångare Ejnar Madsen med på festen och han sjöng storartat.

Under hela kvällen hade vi en härlig stämning och alla trivdes. Ett stort tack till festkommitten under ledning av Gunnel Forss som gjort ett fantastiskt arbete.


2013-12-12 Lagersbergsgården

Musik och sång framfördes av Ann-Marie, Karl-Erik, Rolf och Olle vid julkaffet den 11 och 12 dec på Lagersbergsgården. Det var så trevligt så

gänget skulle komma tillbaks den 18 december för mera musik. God Jul till er alla!


2013-11-28

Nu återstår det inte mycket spelande för vår del. Det är ett par spelningar ute samt sista spelningarna i klubblokalen.

Så blir det julfest för alla klubbmedlemmar med respektive. Det har redan anmälts ganska många så vi ser fram mot en trivsam fest. Skulle du inte ha anmält dig så gör det! Alla klubbmedlemmar har fått ett meil med info om var du kan anmäla dig om du inte skriver upp dig på listan i lokalen.

2013-07-28 Mariestads dragspelsstämma

Så här på senhösten vaknade minnet hos vår spelledare Stig-Erik Dahlin. Han kom plötsligt ihåg att han (med fru Annette) och spelkompisen och klubbmedlemmen Georg Lundberg bevistade dragspelstämman i Mariestad. Där spelade och underhöll dom och passade på att göra reklam för vår klubb.


2013-11-08 Westerqwarn

Den sista fredagsunderhållningen för hösten. Publiken var så stor att man fick sätta fram extra bord och stolar.

Finstämt var där och bjöd på härlig musik under ledning av Lars-Hugo

DRAGSPELSFROSSA 2013-10-31

Det var en fullsatt lokal när vi spelade upp musik på dragspel. Intresset var så stort att tyvärr fick några vända vid dörren.

En hellyckad eftermiddag med härlig musik och duktiga spelmän. Jan Welander var konferencier och underhöll publiken medan spelmännen bytte plats. Förutom klubbens egna förmågor så spelade Ari Haatainen, Jari Salminen och Hallsta dragspelsklubb.


På bilderna nedan ser ni Ari Haatainen och Jari Salminen, Lars-Huga Karlssson, spelledare för Finstämt, Jari Salminen och sist Håkan Carlsson, grundare av Smedbälgarna.Reklam för denna spelning måste man ju göra. På Stängnäs Markand den 12 oktober hyrde vi en plats och gjorde reklam för dragpel och denna spelning.


2013-10-18 Präntaren i Strängnäs

Som ett reklaminslag inför Dragspelsfrossan var några av våra medlemmar i Präntaren och spelade så det stod härliga till. Kunderna blev så inspirerade att det även räckte till en svängom!


2013-10-18 Gökstensskolan

Ann-Mari och Karl-Erik gjorde ett populärt besök i skolan och visade eleverna hur ett drgaspel låter och känns.

Mycket trevliga och nyfikna barn som tycker det är spännande med lite ovanliga instrument till sina sånglekar.

Kanske lyckades man inspirera till att bli en framtida dragspelare. Vi är välkomna tillbaka sa både lärare och elever och det känns bra.

Spelhälsningar / Karl-Erik och Ann-Mari


2013-08-28 Kvicksund 

Vi hade en ljuvlig eftermiddag på PRO:s sommarhem med fantastiskt väder, fantastisk värdinna och fantastisk publik. Vi hade en underbar eftermiddag. Tack publiken!


Tällberg dragspelsstämma 2013-08-17

Hela gänget Sméhalverna drog iväg till Tällberg och deltog med stor spelglädje i stämman.


Enköping dragspelsstämma 2013-07-20

Ett antal spelmän från vår klubb åkte till Enköping och deltog i dragspelstämma anordnad av Enköpings dragspelsklubb, som firade 40 år. 

Vår ordförande passade på att överlämna en present som minne av de 40 åren.


SMÉDRAGET 2013-06-29

Nu har vi genomfört vårt 15:e Dragspelsstämma! Tur med vädret, En härlig publik, Fantastiska dragspelare. Vad mer kan man begära?

Dagen bjöd på fint väder, stundtals dock lite blåsigt. Det märktes i mikrofonerna innan dom fick vindskydd påsatta. Det var så mycket bra musik så vi höll på en hel timme längre än planerat! Tack alla besökande klubbar och dragspelare för en härlig dag.

 

På kvällen bjöd vi upp till dans redan klockan 19.30 och höll på till midnatt. Trots en kort regnskur så var det många som dansade hela kvällen. Tack till dom spelmän som lät oss dansa fram under kvällen.

 

Under eftermiddagen såldes ett antal lotterier. Några vinster blev inte uthämtade. Om du har någon av följande lotter kan du ringa till

Gunnel Fors på tel 070-232 58 51.

Grön serie O, lott nr 15.

Grönrandig serie P, lott nr 95.

Rödrandig serie P, lott nr 9.

Rapsgul serie V, lott nr 8, 89, 184.

Lila serie E, lott nr 45.

Tack till alla som köpte lotter och gav ett bidrag som frivillig entre.

Smedbälgarna säger ett stort TACK till alla klubbar, spelmän och besökare och hoppas att vi syns igen nästa år.


Bjursmix överraskade med att spella Merjas vals. En låt som Ragnar Göle tillägnat vår egen Merja Holm.

BIBLIOTEKSTORGET 2013-06-28

Som reklam för Smédraget spelade vi på Bibliotektorget.


VI ÖNSKAR ALLA EN SKÖN MIDSOMMAR!


MÅSTA ÄNG  20 JUNI

Att få spela för alla ni trevliga människor som bor på Måsta äng var en härlig stund. Att se att det rycker i både armar och ben var en höjdare!

Vi fick en spelkick av det. Hoppas ni gillade vårt spel.


KOLBÄCK DRAGSPELSFEST  15 JUNI

Sméhalverna och Smedbälgarna deltog i dragspelsfesten som anordnades av Hallstahammars dragspelsklubb. Vädrets makter bjöd på sol och stämningen var hög. Vi fick höra trevlig musik från många grupper. För att bara nämna ett par så fanns Källarmästarna från Västerås och Trio me' Bumba. Den välkända gruppen som började spela redan 1957. Alla 3 musikerna är dom som var med från start.


BJURSÅS STÄMMA BJURSDRAGET 8 JUNI

Vi var ca 15 personer som satte oss i 3 bilar och åkte till Bjursås. Bjursåsgänget hade tur med vädret i år och vi fick sol och värme.

Dessutom fick vi smaka på deras berömda kolbullar. Jättegott.

Det var våra 2 grupper Sméhalverna och Smedbälgarna som deltog. På dagen hade vi ett scenprogram och på kvällen spelade vi upp till dans.

Det var en mycket trevlig dag.


VIPTORPSDAGEN DEN 2 JUNI

Hyresgästföreningen anordnade festligheter för de boende i Viptorp. Det var diverse marknadsstånd samt underhållning från scenen utanför fritidsgården. Stämningen var hög bland besökarna, trots att regnet hängde i luften. Vi i Smedbälgarna hade nöjet att spela inför en glad publik. Vi höll igång en timme mellan regnskurarna. Naturligtvis gjorde vi även reklam för den kommande stämman Smédraget lördagen den 29 juni.


EDVARDSLUNDSSKOLAN DEN 15 MAJ.

Två av våra medlemmar, Ann-Marie Nordkvist och Karl-Erik Karlsson, spelade dragspel för eleverna i klass 1 och 2. Målsättningen var att visa vilket trevligt instrument som dragspelet är. Kanske kan detta inspirera barnen att välja dragspel när dom börjar musikskolan.

Ann-Marie och Karl-Erik spelade och sjöng barnvisor tillsammans med barnen, som var mycket entusiastiska.

De berättade också på ett mycket enkelt och pedagogiskt sätt hur dragspelet fungerar, jämförde med munspel.

Barnen fick de sedan köa för att känna lite på instrumenten.


UGGLANS PARK LÖRDAGEN DEN 4 MAJ.

Strängnäs kommun anordnar varj år en kulturdag där bl.a olika föreningar får visa upp sig. Smedbälgarna har de senaste åren fått tillfälle att spela på denna dag. Nu fick vi spela från scenen i Ugglans Park. I år slapp vi frysa då vi kan konstatera att det är vår, om än försenad. Tack Strängnäs för att vi fick vara med.


VÅRFEST LÖRDAGEN DEN 27 APRIL.

48 klubbmedlemmar bänkade sig till en trevlig vårfest. Vi hade enorm trevligt. Vi välkomnades av vår välspelande grupp Finstämt. Ett jättegott matbord tömdes i rasande fart. Därefter bjöds vi på underhållning av Inger Hallinger som sjöng och dansade några gamla fina örhängen. Underhöll gjorde även Calle Björvang som sjöng några sånger. En mycket uppskattad underhållning.

Även klubbens egna förmågor spelade ett antal låtar. Som vanligt hade vi ett lotteri och lottdragning var som vanligt spännande. Alla njöt av kvällen och den sena timmen bevisar att alla trivdes. Ordförande Lennart mild vill framföra ett stort tack till Inger och Calle, till alla kompetenta musiker i olika konstellationer samt till festkommittén under ledning av Gunnel Forss.


SKULTUNA lördagen den 20 april

Att stort antal medlemmar satte sig i sina bilar och åkte till Skultuna utan för Västerås. Där var det en dragspelsstämma anordnad av Västerås Dragspelsklubb. Ett stort antal klubbar och artister framträdde och bjöd på härlig musikunderhållning. Lagårn i Skultuna är känt för sina danskvällar. Så även nu där dragspelsklubbarna bjöd på dans hela kvällen. Mycket härlig musik och glada miner. Ett minus var dock att lokalerna inte har utrymmen för buskspel så man fick sitta i entren och spela.


SÄTER lördagen den 6 april åkte drygt 20 medlemmar till dragspelsstämma i Säter för att spela och avnjuta god musik. Två av våra grupper intog scenen, Sméhalverna och Smedbälgarna. Stig-Erik Dahlin och Berit Lorentzon gjorde som vanligt ett eget framträdande. Georg Lundberg gjorde ett soloframträdande. Att döma av applåderna var publiken mycket nöjd med våra framträdanden. Smedbälgarna spelade till dans på kvällen. Premiär som dansband gjorde Sméhalverna. Och de gjorde dom med bravur. Även Georg Lundberg spelade dansmusik. När vi inte spelade själva, kunde vi lyssna till andra duktiga musikanter. Sammantaget var det en mycket trevlig dag.


Multeum 2013-04-05

Multeum i Strängnäs är en härlig lokal att spela i. Vi var 7 Smédbälgare som spelade för ca 100 personer. Göran Jäderlund, Stig-Erik Dahlin och Berit Lorentzon gjorde ett eget framträdande och Lennart Svensson framförde ett stycke på durspel. Publiken var entusiastisk och klappade med när vi spelade. Nästa gång vi framträder i Strängnäs är i samband med Kultur -13 den 4 maj då vi spelar i Ugglans park.


Lördagen den 9 mars hade vi en kurs i dragspelsbas. Kursen anordnades av Börje Wessman och var en fortsättning på en "baskurs" som Börje hade ordnat i Uppsala. Kursen var öppen för alla dragspelsintresserade, inte bara klubbmedlemmar. Kursinnehåll: Skalaspel i basen, olika basgångar, att växelbasa med dur o moll-ters, maj-ackord-m7-ackord m.m, Tango-komp, Duetter med baskomp mm. Det blev lite "korvstoppning" med tips och inspiration. Det var 13 deltagare från Örebro i väster till stockholm i öster, Uppsala i norr och Nyköping i Söder. Vi bllev drillade i olika basövningar mm och hade en mycket trevlig och givande dag. Tack Börje.


Fredagen den 8 februari spelade Sméhalverna och Smedbälgarna på Westerqwarn. Även vår Ari Haatainen spelade så hela kvällen var Eskilstuna-musik. Efter inledning av husbandet och Hallsta dragspelsklubb

tog vi över kvällen. Publiken verkade trivas och det gjorde även vi bakom dragspelen.


ÅRSMÖTE tisdagen den 2013-02-19.

Mötet började som vanligt kl 18.30 i vår lokal. Det var sedvanliga årsmötesförhandlingar. 36 medlemmar välkomnades av ordförande Lennart Mild. Som ordförande för mötet valdes Lars Holm som i vanlig suverän stil ledde mötet. Ekonomi var god och redovisningen godkändes. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. En stadgeändring beslutades. Det innebär att de som tidigare var suppleanter numera är ordinarie ledamöter. Vi fick två nya ledamöter i styrelsen, Ann-Marie Nordkvist  och Gun Sundberg. Dom hälsas hjärtligt välkomna i styrelsen.


Välkomna till År 2013

Vi har nu haft en förhoppningsvis skön, trevlig och avkopplande jul och nyårshelg. Än så länge är året ett oskrivet blad men vår avsikt är att fylla det med skön och trivsam musik på dragspel. Ja, man kan ju faktiskt spela mer än klassisk dragspelsmusik typ Jularbo på dragspel. Vi har ju massor av örhängen från 30- och 40-tal för att inte tala om modern musik av tex Benny Andersson.Vi vill blanda och ge och låta alla få höra något som passar just dennes öron.

 

Så redan under årets andra vecka kommer vi att träffas för att åter låta våra fingrar löpa över knappar och tangenter.Resultatet ska komma både oss och Er till glädje!


Tveka inte att ta kontakt med oss om ni vill ha skön musik på dragspel!