Det hände 2014

Nu är det nästan slut på dett år 2014. Klubben har haft vår sista officiella spelning. Nu väntar julgröt och julklappar.


Vi vill önska alla våra kunder och vänner en riktigt

God Jul och Ett Gott Nytt År.


Till alla medlemmar vill vi rikta ett stort tack för allt arbete som ni lagt ner för klubben. Vår önskan är att vi skall få en lyckosamt och trevligt år 2015 tillsammans.


Styrelsen

Lördagen 20 dec

Som avslutning på årets spelande hade vi nöjet att spela för kunderna på Svea-plan i Eskilstuna. Ett blandat utbud av jullåtar och andra melodierr.Den 12 dec var Ann-Marie, Karl-Erik, Rolf och Olle på Lagersberggården.

Det blev både jullåtar och andra mer eller mindre välkända låtar som dom boende visade sin uppskattning för. Mellan låtarna blev det kaffe och kakor som fick en strykande åtgång.

LÖRDAG-SÖNDAG 29-30 NOV Radermachersmedjorna

Jultomten har kommit till Eskilstuna! Julmarknaden på Radermachersmedjorna gästades av jultomten som ledde dansen runt granen. Det var mycket folk som besökte marknaden och även dansade tunt granen. Ann-Mari och Karl-Erik accompanjerade tomten som sjöng och inspirerade till dans runt granen.

LÖRDAGEN 10 OKTOBER


Som ett led i vårt reklamarbete att visa vilka vi är, spelade vi på Präntaren i Strängnäs. Publiken fick lyssna till härliga toner av några av våra duktiga musikanter.


Fler bilder i  bildgalleriet.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

JUBILEUMSKONSERT 40-ÅRS JUBILEUM


LÖRDAGEN 18 OKTOBER!


En konsert med mycket härlig musik på dragspel!


Vi vägleddes genom konserten av 'Glade Glenn' Sundberg.

Ca 150 personer hade kommit för att lyssna och glädjas under 3 timmar.


Smedbälgarnas egna förmågor med bl.a Ari Haataninen framförde en omväxlande repertoar.

Gästande artister var Syndens Kapell som spelade kompositioner av Carl Jularbo, Fyrklang och  Markus Asp trio 'Frankly speaking' som spelade kompositioner av Erik Frank.


Under kvällen hyllades klubbens grundare Håkan Carlsson samt bortgångne dragspelaren och kompositören Ragnar Göhle,som haft stor musikalisk betydelse för klubben.


Till detta jubileum hade vår klubbmedlem Göran Axelsson komponerat ett stycke som han framförde med bravur.Dragspelsförbundets ordförande Åke Hellman var hedersgäst. Han hyllningstalade och överlämnade en present.

Vi blev också uppvaktade av Hallstahammars dragspelsklubb och Köpings Dragspelsklubb.

Av Karin Andersson, hustru till numera avlidne medlemmen Åke Andersson, fick vi en blomma. Det tackar vi för.


Ett varmt tack till publiken, musikanter, Dragspelsförbundet, Köpings DK, Hallstahammars DK, Karin Andersson och sponsorer såsom Eskilstuna kommun,Vilsta Sporthotell,Sparbanksstiftelsen Nya och ABF.


Efter konserten samlades klubbens medlemmar och avnjöt en välsmakande jubileumsmiddag.


Fler bilder i  bildgalleriet.


__________________________________

2014-03-24 Hällberga skola

Träff på Hällberga skola. Planering med lärare i åk 5 och åk 1-2.

Lärarna fick sångtexter att träna på till vårt besök den 28 mars.

Hedda och Kajsa i åk 5 som har dragspelsläraren Lars-Åke ska spela

för de yngre eleverna då.

Vi följer samma program som på de andra skolorna.

ALLSÅNG PÅ SKANSEN


Tisdagen den 1 juli hade vi nöjet att vara med på Allsång på Skansen! Vi var 10 personer som åkte till Stockholm för att vara med i direktsändningen på kvällen. Det var jättekul att följa programmet på nära håll!


Det var många insändare i tidningarna som tyckte att vi spelade bra. Men dom tyckte att vi inte kom fram tillräckligt bra.

DAGENS NYHETER 2014-07-02

Jag var på Allsång i veckan. Ja, jag vet att det allsjungs lite varstans i landet så här års, men den på Skansen är den som räknas. I alla fall för mig och i tisdags satt jag i publiken.


Mamma hade inte gillat veckans upplaga av Allsången eftersom det var alldeles för mycket sång på engelska för hennes smak. Däremot fick jag hjärtklappning och engelska vibbar när programmet kommit drygt halvvägs. För då kom dom in, en efter en, de tio dragspelarna i Smedbälgarna och spelade ”Drömmen om Elin” så det säkert hördes ända bort till björnberget.


Drömmen om Elin är för mig starkt förknippat med sommaren 1970. Ja, jag vet att Calle Jularbo skrev den betydligt tidigare, men det var när Peter Himmelstrand skrev text till och Tommy Körberg sjöng in den på skiva jag fick upp öronen för denna drömlåt. När jag konfirmerades 1969 fick jag en batteridriven bandspelare av pappa i present. Den gick varm och på ett av banden hade jag ”Drömmen om Elin”. Jag hade spelat in den från Svensktoppen som jag alltid lyssnade på redan på den tiden.


Sommaren 1970 åkte jag på ”språkresa” till England tillsammans med en flicka som hette Mia. Våra mammor, som kände varandra, ville inte skicka iväg oss på de organiserade språkresorna, som hade ett dåligt rykte. I stället hade vår mammor en bekants bekant som kände en dam som bodde i Kent. Hon brukade ta emot svenska flickor som ville lära sig Engelska. Damen, Mrs Lewis bodde i Tunbridge Wells, tillräckligt långt från London och språkresemetropolen Torquay vid kusten. Mrs Lewis tog sin uppgift på största allvar. Bara vi klarade hennes lektioner fick vi ledigt resten av dagen. Lektionerna bestod av att hon läste högt ur ”Reader’s Digest” och vi skulle skriva ner det hon läste. Efter sedvanlig genomgång och rättning fick vi göra vad vi ville resten av dagen. Oftast åkte bandspelaren fram och Mrs Lewis hade inget emot att vi hade den på högsta volymen – Så länge vi spelade ”Drömmen om Elin”. Gärna tio gånger om dagen.


EwaKarin Gyllenberg.

----------------------------------

Insändare i Eskilstuna-Kuriren lördag 5 juli 2014

 

Behandla alla artister lika!

Insändare

Skribenten reagerar på att artisterna på allsången" inte behandlades lika.

Relaterat

Jag tittade på "Allsång på Skansen" i tisdags. Jag hade hört att Smedbälgarna från Eskilstuna skulle vara på tv. Mina förhoppningar var stora.

Då det spelas mycket lite dragspelsmusik både på tv och i radio var det säkert många med mig som såg fram mot detta. Men vad fick vi höra? Jo,- en låt,

"Drömmen om Elin", som Smedbälgarna spelade mycket bra.

Jag tyckte att publiken sjöng med mer på den låten än på de andra låtarna. Smedbälgarna hade valt en låt som folk känner igen och lätt kan sjunga med i och de är ett mycket bra dragspelsgäng. De kan göra bra reklam för dragspelandets fortsatta intresse. Nu blev de inte alls intervjuade eller kunde inte på den korta stund de var inne göra den reklam de säkert hade velat göra. Jag lyssnade även på den extra halvtimmen på datorn, för jag trodde ju att de skulle få komma tillbaka – men inte. Alla andra artister fick spela en gång till och blev också intervjuade en gång till. Varför denna skillnad?

Jag tycker synd om Smedbälgarna som säkert glatt sig för att få komma dit, men behandlades som om det var något som katten hade släpat in. Skärpning måste till så att alla artister behandlas lika, tack.

 

Gerd S

------------------------

______________________________


Sme'draget, nr 16 i ordningen, hölls lördagen den 28 juni.


 Se egen sida

________________________________

Nationaldagen 6 juni

Gruppen Finstämt åkte till Aspö och spelade.


Se bilder i  bildgalleriet.


____________________________________________________

UPPFRÄSCHNING AV LOKALEN


På eget initiativ har Gun Sundberg, Ann-Mari Nordkvist och Marianne Arnholm bildat en grupp för att snygga till vår spellokal. Dom har sett till att fönstren blivit tvättade, köpt tyg och sytt nya gardiner, skaffat assietter och lite prydnadssaker. Möblerat om i köket/fikarummet.


Det blir kanonbra! Stort tack för er insats!


I deras planer ingår lite utbyte av möbler i fikarummet och uppsättning av våra fina skåp i spellokalen. Det ska bli kul att se slutresultatet!

________________________________________________


__________________________________

2014-05-05 Ärla skola

Ann-Marie och Karl-Erik besöker skolan.

Årskurs 1 och 2.

Vi tog med oss Hedda och Kajsa. De fick spela några egna melodier tillsammans med oss där.

____________

2014-04-10 Gökstensskolan

Ann-Marie och Karl-Erik besöker skolan.

Årskurs 1-2.

Återbesök i åk 1 med nya sånger.

Viktigt med besöket i åk 2 då de inte har kompanjonlärare från musikskolan.

DRAGSPEL PÅ TALANGJAKTEN TV3?


Det kanske inte är det första man tänker på. Men Ari Haatainen har lyckats med det!

Kolla på YouTube så hittar du ett inslag! Bra reklam för Ari och för dragspel!

_________________________________________________


VÅRFEST 3 MAJ. Start kl 18.00.


Vi planerar en trevlig vårfest lördagen den 3 maj. Vi erbjuder en god vårbuffe och senare på kvällen kaffe och en kaka.

Kostnaden är bara 200 kr / person. Ni tar med er vad ni vill dricka samt ett gott humör. Gärna ett instrument så ni kan vara med och spela.


Om ni inte har anmält er på klubben kan ni göra det till Gunnel Forss, 070-232 58 51, gunnfo@spray.se

Vi vill gärna ha er anmälan senast måndag den 28 april på förmiddagen.

HJärtligt välkommna!


SÄTER 2014-03-29

Det var 29 medlemmar som äntrade bussen för en heldag i Säter. Vi fick en härlig dag med mycket skön musik. Våra 2 grupper Smedbälgarna och Sme'halverna spelade från scen. Så gjorde även Georg Lundberg. På kvällen trängdes alla på scenen för att spela dansmusik. Under eftermiddagen tog vi vara på tillfället att lyssna på andra spelgrupper samt även vara med i buskspelandet. Sent på kvällen tog vi bussen tillbaka till Eskilstuna. En smörgås och mineralvatten smakade bra så här dags.


Dalademokraten uppmärksammade vår närvaro.


__________________________________

2014-03-24 Hällberga skola

Ann-Marie och Karl-Erik har en träff på Hällberga skola. Planering med lärare i åk 5 och åk 1-2.

Lärarna fick sångtexter att träna på till vårt besök den 28 mars.

Hedda och Kajsa i åk 5 som har dragspelsläraren Lars-Åke ska spela

för de yngre eleverna då.

Vi följer samma program som på de andra skolorna.

__________________________________

2014-03-22 Stålforsskolan

Ann-Marie och Karl-Erik besöker skolan.

Stålforsskolans instrumentinformation för elever och föräldrar.

Vi tyckte det var intressant att vara med och se hur Lars-Åke

instruerade elever som prövade att spela dragspel.

Vi fick ett hum om vilka som förhoppningsvis kommer att välja

dragspel. Trevligt att våra klubbmedlemmar Gerhard och Bertil var där.

__________________________________

2014-03-21 Edvardlundsskolan

Ann-Marie och Karl-Erik träffade Simon Maxe, elev på Edvardslundsskolan.

Han var med förra året i maj då K-E och jag visade, spelade och 

berättade om dragspelet för elever i åk 1 och 2.

Simon valde dragspel och har nu Lars-Åke i musikskolan som sin

lärare.

ÅRSMÖTE

Årets årsmöte hölls tisdagen den 18 februari i klubblokalen. 36 medlemmar var närvarande.

Mötet följde helt dagordningen. Det blev en stora förändringar inom styrelsen då några

personer önskade avgå. Några personer fick nya funktioner samt några nyval på andra platser.


De föreslagna stadgeändringarna antogs och kommer att fastställas på nästa kvartalsmöte.

Det mesta som händer i vår klubb är ju roligt och trevligt. Men vi är inte förskonade från vardagen.


Under hösten 2013 nådde oss budet att Arne Eriksson avlidit. Och nu har vi fått veta att Karl-Åke Eklöf har somnat in några dagar in på nyåret.


Arne har spelat med flera av våra klubbmedlemmar under många år och Karl-Åke har varit med i klubben under många år. De är mycket saknade. Vi tänker med värme och saknad på dom och skickar en varm tanke till deras familjer.

Välkomna till år 2014

Vi tackar alla vår medlemmar och dom som gillar oss för det år som gått.

Vi har nu ett nytt spännande år framför oss. Ett i mycket oskrivet blad. Men några saker vet vi.


Klubben firar i år 40 år! Hur vet vi inte än men avsikten är att det ska märkas. Vi har en arbetsgrupp som jobbar med detta. Har du någon önskan eller synpunkt kan du skicka det till ordförande i gruppen. 


Vi kommer att genomföra vår 16:e dragspelsstämma Smedraget i Vilsta lördagen den 28 juni.


I övrigt får ni följa oss här på hemsidan så får ni veta mer.


En sak har ni kanske redan lagt märke till. Vi har en ny hemsida. Anledningen är inte att vi tyckte den var dålig. Utan det beror på att vårt web-hotell byter teknik bakom fasaden så vi var tvungna att arbeta om hemsidan. Som ni märker så är det inte så jättestor skillnad, men förhoppningsvis blir det lättare för oss att uppdatera och göra ändringar. Vi ska fortsätta göra vårt bästa att ge er bra information.