Det hände 2011

God Jul och ett Gott Nytt År

Vi önskar alla våra bidragsgivare och alla våra beundrare ett riktigt skönt slut på det gamla året

och en trivsam början på år 2012!


Jul och Nytt År


Från styrelsen vill vi säga:


"Vi tackar alla medlemmar för detta år och önskar God Jul och Gott Nytt år och ett framgångsrikt 2012!"

 

Mvh Lennart Mild

ordförande


Julfirande 10/12 2011

Vi har nu haft en fantastiskt trevlig kväll och avslutning på årets spelande. Medan vi samlades spelade Lilla Ensembeln trevlig musik. Själva festen inleddes med lucia från dagcentret i huset.

Som förtäring fick vi först en tallrik med sill mm. Därefter varm julmat som Jansons frestelse, korv och köttbullar. Avslutades med kaffe och tårta som bakats av vår egen Merja. Kvällen varvades med musik av våra egna trubadurer. Vår Måndagsgrupp överaskade med att spela för oss och samtidigt meddela att man bytt namn till "Sme'halverna". Trevligt! Vid fick också lyssna på skönsång med gitarraccompenjemang från 2 unga flickor som går på musikskolan. Ett mycket trevlikt inslag! Under kvällen hade vi också lotteri samt en frågetävling. Att vi hade trevligt bevisas väl bäst av att vi var kvar till efter midnatt!

 

Vi vill rikta ett varmt tack till festkommiten som ordnat denna trevliga kväll. Samt ett tack till alla musikanter för den fina underhållningen som gjorde kvällen komplett.

Dragspelskonsert 3/11 2011

Ari Haatainen firar 50 är som dragspelsartist genom att genomföra en konsert tillsammans med Eskilstuna Dragspelsklubb. Vi hade hyrt Folkets Hus i Åker.


Sponsorer till detta evenemang:

ABF Strängnäs.

Kjell Johansson, Lotorp Mariefred


Strigeln 29/9 2011

Vi var 13 spelemän som hade nöjet att spela för för ett antal glada åhörare, som till och med önskade extranummer. Vi har varit här många gånger tidigare och som alltid möts vi av en lika trevlig stämmning.


PRO sommarhem 31/8 2011

Ett återkommande evenmang är spelning på PRO:s sommarhem i Kvicksund. Vi hade ett härligt väder och

en underbar publik. Alla hade en trevlig dag.


Parken Zoo 27/8 2011

På lördagen var det alla föreningar i Eskilstuna som hade möjlighet att visa upp sig och presentera sina verksamheter på Folkbildningsdagen på Parken Zoo. Smedbälgarna var där och hade ordnat ett bord där vi visade dragspel och pratade om vad vi gjorde och kunde. Dessutom spelade vi under 20 minuter från scenen. Solen sken ikapp med besökare och utställare.


Dans Vilsta Sporthotell 19/8 2011

På fredagkvällen dukade sporthotellet upp till kräftfest. Vi spelade från kl 19.00. Tyvärr var himlens portar öppna så vi kunde inte hålla till på dansbanan utan var inomhus i serveringen. Det var inte många som trotsat vädret och tagit sig till Vilsta. Men dom som kom fick njuta av vår underhållning under några timmar. Trots trångt om utrymme var det några som dansade.


Spelmansstämmor

Under sommaren brukar många åka på olika dragspelstämmor / spelmansstämmor runt om i landet. Några av våra medlemmar brukar åka till Ransäter i Värmland. Den stämman brukar man säga är den största i landet.

Några medlemmar åkte till Hjo helgen 13-14 augusti. Hjo Dragspelsklubb anordnade en spelmansstämma för 35:e gången. Denna stämma brukar man säga är den näst största i landet. En av våra medlemmar, Tord Forsander, uppträdde återigen på scenen. Ett brilljant spelande. Varje år brukar stämman utse en "Hjo-Gubbe". År 2010 var det Tord som fick denna eminenta utmärkelse.


Strängnäs 1/8 2011

Traditionsenligt var det Måndagsträffen (en av fyra stycken) i Ugglans Park. Vi var 11 spelemän som var med

och spelade inför en stor publik på ca 3000 personer. En häftig upplevelse att stå där på scenen.


Smédraget 2011

Vårt största evenemang för året har avverkats. Dragspelsfestivalen i Vilsta, Eskilstuna.

Smedbälgarna inledde med att tåga in till scenen under musik framförd av vår grupp Lilla Ensembeln.

 

Ordförande Lennart Mild invigningstalade och invigde festivalen med att slå 3 slag på ett smidesstäd. Musiken inleddes med allspel där alla musiker var med och spelade tre låtar.

Glade Glenn tog så mikrofonen och lotsade oss genom resten av eftermiddagen. Olika artister framträdde och underhöll den stora publiken. Solen sken och hade lockat många till Vilsta. Frågan var om det var publikrekord!


Vi fick nöjet höra 12-åriga Julia Moberg från Kolbäck framföra ett par låtar. Hon är nybörjare men har på mycket kort tid visat att hon har stor talang.


En höjdpunkt var när vår "spelmästare" Ari Hatainen framförde några låtar Tyvärr var det inte så många klubbar som hade hörsammat inbjudan, men stort tack framförs till Hallstahammars dragspelsklubb, Köpings dragspelsklubb och Enköpings dragspelsklubb. Ytterligare några medlemmar i andra klubbar fanns med på campingen och bidrog med buskspel.

 

Ordförande Lennart Mild framför ett stort tack till alla medlemmara som ställt upp och arbetat för

att detta arrangemang kunde genomföras!


Radio Sörmland

Vi hade nöjet att vara med i radio Sörmland den 24 juni mellan 10.00 och 10.30. Där pratade Håkan Carlsson om klubben och spelade ett par låtar.


Strängnäs 2011-06-03

Vi hade nöjet att spela på Gyllenhjelmstorget under ca 1 och en halv timme. Många glada åhörare lyssnade till oss. En del hade bänkat sig för att lyssna medan andra bara lyssnade en stund och sedan gick vidare för att handla. Denna dag visade sig Stängnäs från sin vackra sida och bjöd på strålande sol.


Flitig dragspelsgrupp

På måndagskvällarna samlas ett gäng "nybörjare". Dom grillas under Göran Jäderlunds ledning på olika

fingerövningar i basen, notläsning och spelteknik. Allt blandat med glada skratt. Ett gäng som trivs tillsammans.

Gruppen startade 2001 och har nu kommit så långt att dom har vågat sig på sin första offentliga spelning.

Det låter riktigt bra! Om du är nybörjare på dragspel och vill vara med så ta kontakt med oss!


Westerqwarn fredag 8 april 2011

På vårens sista spelning var det en mycket stor publik som sökt sig till Westerqwarn. Det var flera uppträdanden. Naturligtvis underhöll Hallstahammars dragspelsklubb eftersom dom är värdar denna säsong.

Så fick vi njuta av nostalgi. Det var Bo Senter som berättade om Elvis och sjöng många av hans örhängen. Ett bejublat uppträdande. Som avslutning på kvällen spelade Smedbälgarna i ca 45 minuter. Vi bjöd på trevlig musik och både vi och publiken trivdes.


Firande 100-åring 3 april 2011

5 medlemmar packade sina instrument i släpvagnen, satte sig i bilen och åkte till Oxelösund. Vi hade fått det angenäma förtroendet att spela för Karl-Gustav när han fyllde 100 år.

Firandet skedde på Björntorps äldreboende i Oxelösund. Under ett par timmar spelades många glada melodier. Önskningar på melodier strömmade in.

Det var Bengt Frid, Einar Madsen, Åke Andersson, Håkan Carlsson och Göran Axelsson som spelade upp.


Säter dragspelsstämma 2 april 2011

Vi var 48 personer som satte oss i en buss och åkte till Säters dragspelsstämma. Förutom medlemmar i Smedbälgarna hade vi med oss 12 medlemmar i Hallsta Dragspelsklubb. Vi åkte från Eskilstuna kl 12.00 och var hemma igen vid midnatt. Dels framförde grupperna en uppvisning från scen då vi spelade 3 låtar, dels spelade vi dansmusik under 30 minuter. Under dansmusiken hade vi förstäkning på trummor av Leif Johansson. Både Smedbälgarna och Hallsta dragspelklubbs framträdande var mycket uppskattat. Vi kände oss mycket nöjda med kvällen och längtar till nästa stämma!


Dragspelskurs 26-27 mars 2011

Nu har det hänt! Vi har haft en härlig kurs med det välkända paret Börje Wessman och Pasi Pasanen.

Kursledare Börje Wessman och Pasi Pasanen med en improviserad rytmsektion. Lägg märke till 'trumman'!


Vi var 10 personer som ägnade lördag och söndag åt att att dyka djupare in i finesserna i spelandet. Förutom alla kunskaper hade vi enormt roligt. Det var mycket aha-upplevelser och 'kan man göra så'! Olika övningar i basgångar, tonansats, ensembelspel mm. Allt blandat med mycket skratt. Det praktiska med kaffe och mat sköttes av Alice Beskow som hade gjort det så bra! Kursen avslutades med en önskan om flera kurser och beklagande att inte fler hade tagit chansen till förkovran! 

Fler bilder finns i bildgalleriet. 


Årsmöte 22 febr 2011

Vår ordförande Lars Holm hade avböjt omval. Årsmötet valde istället Lennart Mild. Lennart är en hängiven dragspelare som vi hoppas ska hjälpa oss att föra klubben framåt. Valberedningen hade inte lyckats få fram en frivillig spelledare. Det innebär att vi har en hektisk period med många spelningar framför oss som vi får lösa ändå. Övriga ledamöter omvaldes med undantag av valberedning. Styrelsen kommer att ha ett styvt jobb framöver att få fram spelledare och valberedning. Men vi är övertygade att dom klarar detta och även övriga uppdrag.


Westerqwarn fredag 11 febr 2011

Våren 2011 är det Hallstahammars dragspelsklubb som är värdar. Dom spelar käck och trevlig musik.

Du får verkligen valuta för den tid du är här och lyssnar! Denna kväll var tre medlemmar i vår klubb med och underhöll och charmade publiken.

Det var Willy Hansén, Göran Axelsson och Einar Madsen.