Det hände 2010

Nu är det sista dagarna på år 2010. Smedbälgarna vill önska alla dragspelsvänner en

God Jul och Gott Nytt År

 

Julfest 2010-12-11

Nu har vi haft vår julfest. Ett 50-tal medlemmar hade samlats och avnjöt Lucia med tärnor som sjöng dom

tradionsenliga sångerna. Att rejält julbord dukades fram och alla åt och trivdes. Under kvällen såldes lotter till ett dignande vinstbord som festkommitten hade ordnat till. Som en överraskning under kvällen dök det upp en

trollkonstnär som roade oss med diverse konster. Naturligtvis blev det en del spelande också. Vid ankomsten till lokalen satt ett gäng duktiga musiker och spelade på dragspel, vibrafon, bas och gitarr. Senare spelade måndagsgruppen några trevliga låtar under ledning av spelledaren Göran Jäderlund.  Även andra spelsugna avverkade ett antal låtar. Så småningom lämnade vi lokalen mätta och belåtna med en trevlig kväll bakom oss och med ett stort tack till festkommitten som dukat, ordnat med mat och underhållning.


Internationell fest i Fröslunda 2010-11-13

Vi hade nöjet att spela på den inernationella festen som anordades av ABF, Eskilstuna idrottsförening,  Hyresgästföreningen med flera. Vi framförde ett antal klämmiga låtar. Sång och musik från andra nationaliteter

framfördes också, liksom en del till tradionell dans från dessa länder. Efter detta bjöds på mat från olika länder.


Jularbodagen i Avesta 2010-11-06

Vi var några klubbmedlemmar som följde med bussen som Köpings dragspelsklubb hade hyrt för att åka till

Jularbodagen. Vi fick lyssna till många härliga låtar. Bl.a. spelade Nils Fläcke ett antal härliga melodier. Hasse Kvinnaböske Andersson framträdde med några kända melodier. Vår egen Ari Haatainen körde några låtar.

Lars Andersson kompade Hasse Andersson samt spelade själv några låtar. Sammantaget en mycket trevlig eftermiddag.


Spelning i Åkers Folkets Hus 2010-10-28

En sucse! Vår spelning drog fullt hus. Det var helt fullsatt, 105 entusiastiska  personer lyssnade till våra

glada låtar med inlägg om dragspelets historia, bl.a. illustrerat med spel på durspel. Efter vårt framträdande tackade en entusiastisk publik, som önskade att vi skulle komma tillbaka och spela upp till dans.


Dragspel till Tusen 2010-10-23

Klubbkontakt för Mellansveriges Dragspelsklubbar ordnade för 27 gången sin stora årligt återkommande dragspelsstämma. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Köpings Dragspelsförening. För andra året förlagd till Sorbykyrkan i Munktorp. Här bjöds på mycket dragspel från ett antal klubbar. Särskilt kommer vi ihåg 4 st mycket duktiga ungdommar från Köpings dragspelsförening som med stor skicklighet framförde modern musik på dragspel och fiol. Även vår förening, Smedbälgarna, var med och spelade. Ett tack till arrangörerna för en väl genomförd spelstämma.


Multeum i Strängnäs 2010-09-22 kl 19.00

Dragspelsfrossa. Smedbälgarna med 2 plattor i bagaget underhöll med glad och svängig musik. Vi var 16 dragspelare och komp.  Det var många som klappade i händerna stampa takten den här kvällen. Mellan låtarna kortare inslag om dragspelets histoiria och konstruktion samt även låtar på durspel från dragspelets begynnelse. Vi hade lockat ca 80 åhörare denna härliga sensommarkväll. Vi fick kraftiga applåder som visade att åhörarna ville ha ett mer musik så vi bjöd på ett extranummer. Efter ca en och en halv timmes spelande så lämnade åhörarna lokalen mycket nöjda. De var många som kom fram och uttryckte sitt gillande av oss och vår musik och även köpte vår CD. Vi är själva mycket nöjda med kvällen och tackar vår trevliga publik. Vi vill gärna spela fler gånger i Strängnäs!


Spelning i Kvicksund 2010-08-18

Onsdagen den 18 augusti hade vi nöjet att spela för väldigt många åhörare på PRO:s sommarhem i Kvicksund. Solen sken både på himlen och i åhörarnas ansikten. Som vanligt alltid trevligt att spela för en tacksam publik.

Fler bilder finns i bildgalleriet.


Eldfest i Vilsta 2010-08-12

Vilsta Hotell och Camping har ordnat med en trivselkväll med dans. Smedbälgarna bjöd upp till dans under 2 timmar. Det vackra vädret till trots var det tyvärr en ganska liten publik som tio tillfället i akt att avnjuta en tallrik med kräftor eller bara en läsk eller kaffe. Men det var några som passade på att dansa.

Fler bilder i bildgalleriet.


Dragspelskurs

Ännu en dragspelskurs har avslutats. För 24:e året i rad har Börje Wessman hållit i trådarna för en mycket omtyckt dragspelskurs. Sedan 2005 har den varit förlagd på folkhögskolan i Värnamo och hölls traditionsenligt vecka 30 från måndag till lördag. Börje har tillsammans med Pasi Pasanen lett och inspirerat 16 deltagare från Karlstad i norr till Höllviken i söder, från Göteborg i väster till Öland i öster.


Deltagarnas förhoppningar på vad man ville lära sig överträffades med råge. Årets kurs hade tyngdpunkt på gehörsspel och improvisation. Men även tragglande av skalor och fingerplacering ingick. De flesta hade problem att använda lillfingret i basen, så det blev en övning som alla fick ta med sig hem. Vi provade också på stämmospel. 3-stämmigt En natt i Moskva arrangerat av Ingemar Nilsson och 4-stämmigt Ungersk dans no 5 av Brahms. Det var väldigt roligt och lärorikt.

Som vanligt i dessa sammanhang så var deltagarna herrar som hade passerat ett visst känt datum. Så med stor glädje konstaterades att en av deltagarna var en ung kvinna, Linda Johansson, som hade fått ett dragspel och denna dragspelskurs i julklapp. Hon visade sig mycket duktig och följde väl med i övningarna trots att hon var nybörjare.

Förutom dagliga övningar så blev det en del buskspelningar på kvällarna. På torsdagskvällen hade vi en liten ”examen” där vi också fick underhållning av våra lärare. Vid denna uppvisning hade vi en liten publik bestående av Lindas familj samt bästa kompis med familj.

Vid avslutningen på lördagen uttryckte alla att man var mycket nöjd med kursen och hade för avsikt att återkomma nästa år. Vi tycker alla att denna kurs är så bra och givande att vi rekommenderar alla dragspelare att delta och förkovra sig. Man blir aldrig för gammal att lära något nytt. Se gärna Börje Wessmans:s hemsida http://www.wessmans.net/borje/

Deltagare i kursen och vid pennan: Gunnar Beskow, medlem i Smedbälgarna.

Smédraget 2010

Helgen 2-3 juli 2010 hade vi nöjet att arrangera en dragspelsfest i Vilsta, Eskilstuna.


Ordförande Lars Holm hälsade alla, både publik och spelmän, välkomna och önskade alla en trevlig dag.

När han nu summerar helgen aktiviteter kan han konstatera att årets Smedraget, den 12:e i ordningen, har varit lyckad. Han vill han rikta ett stort tack till alla i klubben som arbetet med att få allting att fungera.

Ett stort tack riktas också till alla gästande spelmän och klubbar som deltagit och gjort detta arrangemang

till den glada samvaro som alla hoppats på.

Här en länk till Välljudande toner av Berit Lorentzson och Stig-Erik Dahlin.

http://www.youtube.com/watch?v=eJ-2roTlyUA


Ett antal bilder från helgen  finns i albummet.


Präntaren i Strängnäs

Fredagen den 14 maj 2010 hade vi nöjet att spela på Präntaren i Strängnäs. Till skillnad från lördagen innan då vi spelade i Västerviken så var det nu varmt och lugnt. Publiken fick njuta av glad musik på dragspel under en timmes tid.

Det finns fler bilder i vårt bildgalleri


Kultur 10 Strängnäs

Lördagen den 8 maj 2010 deltog vi i Kultur 10 och spelade från scenen på Västervikstorget. Tyvärr var vädrets makter inte med oss och åskådarna. Det var kallt och blåsigt. Våra noter blåste runt och åhörarna ficka stampa sig varma. Men dom som kommit kunde njuta av fin musik på dragspel.

Fler bilder i vårt bildgalleri


Radio Sörmland

På tisdag den 30/3 kl 8.30 spelade vi i Radio Sörmland!


Gästbok!

Vi har infört en gästbok på vår hemsida. Du är välkommen att skriva om och/eller till oss på den.


Välkommen till vår hemsida!

Förr fanns vår hemsida som en del av www.dansbanan.se. Men nu har vi vår egen som du är inne på nu.

Vi tar inget ansvar för den gamla sidan längre och vill ha den nersläckt. Trots upprepade kontakter så vill ägaren inte ta bort informationen som finns där. Är det någon som kan tipsa oss om hur vi kan få vår vilja igenom?

Kontakta oss på mail ordf@smedbalgarna.se eller telefon till ordförande Lars Holm, 070-375 91 30


Dragspelsstämma i Säter

Klubben deltog i dragspelsstämman i Säter den 27 mars 2010.


Vi var 32 personer som tog plats i bussen för färd till Säter. Det blev en oförglömlig dag. Vi hade jättetrevligt.

Först uppvisningsspelade både vår stora grupp Smedbälgarna, vår mindre grupp Lilla Ensembeln samt Stig-Erik Dahlin och Berit Lorentzon.

Senare på kvällen spelade vi dansmusik i en timma. Av applåderna att döma så var det mycket uppskattat.

Vi själva hade mycket trevligt och är mycket nöjda med dagen. Enskilda medlemmar deltog sedan med liv och lust i buskspel.

Ett stort tack till arrangörerna Säters Dragspelsgille för en mycket trevligt anordnad stämma.


Fler bilder i bildgalleriet

ÅRSMÖTE 2010


Årsmötet hölls tisdagen den 2 mars. Ordförande Lars Holm hälsade alla välkomna och läste upp verksamhetsberättelsen. Tre medlemmar har tyvärr lämnat oss under året, Leif Andersson, Göran Holmgren och Ragnar Göhle. Dom lämnar ett tomrum efter sig men kommer att leva kvar i våra minnen.


Klubben har haft färre spelningar än tidigare år, vilket visade sig i ekonomin. Kassör Annette Nilsson redovisade resultatet. Även om årets resultat är ett minus så är ändå ekonomin god.


Styrelsen och övriga ledamöter omvaldes så när som på Annette Nilsson som avböjt omval. I stället invaldes Alice Beskow. Alice höll en information om sig själv och lite visioner om hur klubben skulle kunna utvecklas.


Som avslutning tackade Lasse Holm dom avgående funktionärerna och överlämnade en liten present som tack. På plats att ta emot detta tack var Annette Nilsson samt spelledare Göran Jäderlund. Trots ivriga övertalningsförsök så ville Göran inte fortsätta. Klubben saknar alltså en spelledare och 2 medlemmar i festkommittén. Styrelsen tar gärna emot förslag på kandidater till dessa poster.